Tuesday, July 14, 2009

Kροκύλειο Δωρίδας, ημέρα δεύτερη :)))

Την Κυριακή όταν έφευγα από το χωρίο, οπως κάθε φορά έκανα ένα πέρασμα από τα σημεία που έκανα δουλειές, για έναν τελευταίο έλεγχο. Nα δω αν έχω αφήσει κανένα εργαλείο έξω, κανένα παράθυρο ανοιχτό κλπ.

Στην πεζούλα κάτω από τα δυο μελισσάκια, εχω αφήσει εδω και κανα δυο μήνες ενα πενταράκι κυψελίδιο. Το είχα ακουμπήσει πρόχειρα, μήπως στραβωθεί κανένας αφεσμος και μπει μέσα.

bees


Ο λόγος ήταν ο εξής:

Ειχα βρει τότε βασιλικά κελία στο ένα μελίσσι. Δεν ειχα βρει όμως βασίλισσα. Μάλιστα άλλα ήταν κλειστά κι αλλα ανοιχτά.

Δεν καταλάβαινα τότε τι συνέβαινε. Ειχα φύγει με την υποψία οτι είναι ορφανό, αλλά τελικά έπρεπε να έρθω 280 χιλιόμετρα μακριά, για να βρω τη βασίλισσα σε μια απο τις φωτογραφίες που ειχα βγάλει!

Ολα αυτα τα ωραία τα ξεχασα. Ετσι αντι να πάω τώρα στα μελίσσια και να ασχοληθώ με το θέμα ως ειχε, πήγα το Σάββατο κι εκανα οτι περιέγραψα στο προηγουμενο post και την Κυριακή, ότι ξεκίνησα να γράφω εδώ, .
Πήγα δηλαδή να μαζέψω τα εργαλεία μου .. ε και με την ευκαιρία και το κυψελίδιο - αφεσμο παγίδα..

"Εργο τέχνης." Ειχα ακουμπήσει πρόχειρα το κυψελίδιο σε μια καρέκλα.. κουτσαινε. την έσπρωξα στην κληματαριά. Τη στήριξα με κατι πλάκες. Ναι αλλα γιατι να μπει μεσα ενα μελισσι? Αδειο ήταν το κυψελίδιο.. Πέταξα λοιπόν μέσα και ελαχιστο κερι, ετσι για μυρίζει οικία στι μέλισσες. Οτι να ΄ναι δηλαδή.

bees


Και πώς να πας τώρα εκει και να πάρεις το άδειο πενταρακι? Που ήταν όλη η διαδρομή γεμάτη αγκάθια μέχρι το γόνατο και εγω φορύσα βερμουδίτσα... Τεσπα.. μικρό το κακό. Οταν έφτασα στο πεντάρι ξεκαθάρισαν όλα.

Είχε μέσα ενα μελίσσι!

bees


Να λοιπόν πως εξηγούνται όλα.
1. Γιατι είχε βασίλισσα και κλειστα κελια μέσα το μελισι την προηγουμένη φορα?
Γιατι σμηνουργουσε
2. Γιατι είχε βασιλικα κελια ανοιχτα το μελισι την προηγούμενη φορα?
Ειχαν ηδη φύγει αφεσμοι. (ποιος ξέρει πόσα εχασα και βρήκα μονο αυτό στο πενταρκάκι)
3. Γιατι τα μελισσακια ειναι μια χαρα αλλα προκοπη δεν κανουν?
Γιατι ειναι μισα. Το σκανε οι μελισσες και εγω τις βρισκω μηνες μετα
4. Γιατι ο μελισσοκόμος πρέπει να ειναι κοντά στα μελίσσια?
Για να τα προλαβαίνει αυτα.
5. Γιατι μια ευτραφής γριουλα της περιοχής ισχυρίζεται οτι βρήκε ενα μελίσσι μεσα στο μπουρι της σόμπας της την ιδια περίοδο?
γιατι ο αφεσμος δεν παει ποτέ ενας ένας.

5. Γιατι παρόλα αυτα ειμαι χαρούμενος.
Γιατι θα μπορουσα να έχω διπλασιάσει τα μελισσια του χωριου ή να τα έχω πολύ πιο δυνατά απο οτι είναι. Ηταν δυό. Με ατελεις χειρισμούς όμως και λιγη τύχη, έχω δυόμιση μελισια τώρα.
Μάλιστα το καινούριο είναι ελευθερο- αγριο- αυτοδημιούργητο.

Να δω τώρα ποτε και πως θα πάω να το μαζέψω και να το βάλω σε κανονική κυψέλη...

bees

bees

Labels: , ,

Saturday, April 25, 2009

μεγάλο άρθρο για μεγάλες περιπετειες

Δε μου αρέσει να γράφω μεγάλα άρθρα, γιατί δε μου αρέσει και να διαβάζω μεγάλα άρθρα. Τώρα έχω να πω πολλά και δεν ξέρω πως θα το διαχειριστώ. Μάλλον με συνδέσεις με παλιότερα άρθρα.

Πάμε λοιπόν:
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η σμηνουργία, ας διαβάσουν εδώ. Για όσους ξέρουν θα καταλάβουν σε τι κατάσταση περιήλθα τις τελευταίες μέρες.

Για αυτούς που δεν ξέρουν και θα βαρεθούνε να διαβάσουν τα links να πω οτι κάποτε μπορεί να έχουν ένα γείτονα σαν εμένα και να ξυπνήσουν ένα πρωί με χιλιάδες μέλισσες στο μπαλκόνι τους. Τότε ή θα τις μαζέψουν και θα γίνουν μελισσοκόμοι (έτσι νομίζω ξεκίνησε ο φίλος glam) ή θα εύχονταν να είχαν ενημερωθεί από πριν. Διαβάστε λοιπόν τα σχετικά με τη σμηνουργία posts :D

Είχα κι εγώ σαν καλό παιδί ένα δυο (ίσως κι εφτά*) μελισσάκια στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. Για να είμαι ακριβής 2 είχα, αλλα μετά τις απαραίτητες ενέργειες (διαχωρισμούς των μελισσιών κλπ) τα έκανα *λίγο περισσότερα ώστε να αποφύγω τη σμηνουργία.

Μάταια ο φουκαράς ο πατέρας μου μου έλεγε οτι ανησυχούσε. Μπορώ να πώ οτι τον ειρωνευόμουν κιόλας και εξηγούσα με λαμπρά επιχειρήματα γιατί είναι αδύνατο να σμηνουργίσουν τα συγκεκριμένα μελίσσια.

Οταν σμηνουργισε λοιπόν το πρώτο και πήγε εκει που μαστόρευε ο κυρ Λευτέρης μια ραφίερα, έπεσα απο τα σύννεφα. (το έπιασε ο ερμος ο μπαμπάς γιατί εγω ήμουν στο γραφείο). Οταν την άλλη μέρα μου έδειχνε απο την ταράτσα μας που πήγε το μελισσι διαπιστώσαμε ευτυχέστατοι οτι μόλις είχε ξεκίνησε για κει κι ενα δευτερο!!!

Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις. Τέτοιο άγχος δεν έχω νιώσει απο κάτι άθλιες καψονάτες αναφορές στους πεζοναύτες, που νόμιζες οτι σκοπός του κάθε βρωμολοχία ήταν να σε σκοτώσει προκαλώντας σου έμφραγμα η εγκεφαλικό.

Να στέκομαι σε σημείο που να έχω πλήρη οπτική κάλυψη.
Να βλέπω τον πατερα μου να προσπαθεί να απομακρύνει τις μέλισσες που ερχόντουσαν μια, μια, για να δουν αν το σημείο είναι ικανό να δεχτεί τον φιλόδοξο αφεσμο, να τις σκοτωνει - διώχνει με μια αυτοσχέδια μυγοστοκωτόστρα.
Την ίδια ώρα, το θύμα κύρ Λευτέρης, απορούσε γιατί πάνε δεκάδες μέλισσες στο σημείο που θέλει να εργαστεί. Είχε παέι ο άνθρωπος να βάλει τα ράφια που ανέβαλε την προηγούμενη λόγο μελισσών!!

Να βλέπω τη δυνατότερη κυψέλη μου 3 μέτρα πιο ψηλα απο αυτούς, να "ξερνα" απο την εισοδο χιλιάδες μέλισσες που σταδιακά σχηματίζαν ένα τόξο που οδηγούσε στον κυρ Λευτέρη, γιατί προφανώς αποφάσισαν οτι το σημείο τους άρεσε.
Μεσα σε όλο το χαμό που προδιαγράφονταν οτι θα συμβεί, να βγαίνει άλλη γειτόνισσα στο μπαλκόνι και με διάθεση κουτσομπολιού να φωνάζει απο τη μια πολυκατοικία στην άλλη:ΜΩΡΕ ΛΕYΤΕΡΗΗΗΗΗ. ΤΙ EΓΙΝΕ ΧΤΕΣ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ?

-Που να δεις τι θα γίνει με το σημερινό να σκέφτομαι και να μην ξέρω τι να κάνω.

Τελικά λίγο τέζα(!) έκανε το σημείο στο οποίο ήθελε να πιαστεί ο αφεσμος ανεπιθύμητο. Αυτό σημαίνει οτι πήγε αλλου να σταθεί .Μια ελία στο δρόμο, μάταια... δεν τους άρεσε.. έφυγαν και ήρθαν στη Νεράντζια. Τίποτα. 20 αιώνια λεπτά τις έβλεπα να αλλάζουν πόστα μέχρι έρθουν στο δικό μου μπαλκόνι!

bees

Σύλληψη στο μπαλκόνι

bees
Λίγο μέλι στο πλαίσιο, πείθει τον αφεσμό να μπει σε μια κυψέλη.

Εκει πιαστικαν πλέον, με μια ελαφρά ευκολία αλλα όχι χωρίς εκπλήξεις.

Μεσα στον πανικό η Ελισάβετ να μου λέει οτι μέσα στο σπίτι μου , στη τζαμαρία υπάρχει μια βασίλισσα. Δύσπιστα να παρατάω τη δουλειά μου για να της δείξω οτι δεν είναι τίποτα περισσότερα απο μια μέλισσα που απλα μπήκε στο σπίτι και εκπληκτος να βλέπω μια βασίλισαρα ολομόναχη, την οποία τελικά συνέλαβα σε ένα μπουκαλι και πρόσεθεσα αργότερα στο μελισσι. (γεια σου Ελισάβετ μου βασιλισομαζώχτρα - πάλι καλα΄που δεν μπήκε όλος ο αφεσμός στο σπίτι)

bees

Η βασίλισσα στο μπουκαλάκι...

Τέλος καλό όλα καλά?
Ανέβαλα τις διακοπές μου για μια μέρα. Με το που νύχτωσε πήρα όλα το μελισσια που ήταν επίφοβα και τα πήγα σε κάποιο σημείο στο βουνό. Μειναν δυο χαζο παραφυαδούλες εντελώς ακίνδυνες που θα τις έπερνα μετα την επιστροφή απο το Πάσχα.
Ακίνδυνες... Καλό ε? Την άλλη μέρα έφυγε κι αλλο!!

bees

Μπροστά αφεσμός στο κάγκελο... πίσω ο Αντώνης φορτώνει το αμάξι για το ταξιδί του Πάσχα

Ειμαι τόσο σίγουρος οτι ήταν δυνατόν να ξανασυμβεί, που ακόμα πιστεύω πια οτι αυτό ισως να μην ήταν δικο μου...
δεν ξέρω... το μόνο που ξέρω ειναι οτι έτρεχε πάλι ο φουκαρας ο πατέρας (εγω ήμουν πια σε διακοπές στην Ξάνθη) επιστρατεύοντας μάλιστα και τον αγαπητο μου θείο και ξεκουβάλησαν τα υπολοιπα μελίσσια σε άλλο σημείο στο βουνο! Τον τριτο αφεσμο δεν τον έπιασαν. ηταν πολύ ψηλά. Εφυγε μονος του μετά απο δυο μέρες για αγνωστο δρόμο.. Οποιος τον δει να μου τον φιλησει)
Αφού δε μας γράψαν οι ειδήσεις όπως άλλους πάλι καλα.

Εξακολουθώ να πιστευω προφανώς, οτι η σμηνουργία είναι ζωή κι ελευθερία (ευτυχία δηλαδή), όμως θυμάμαι ένα σχόλιο που έκανε κάποτε ο Σπύρος χαριτολογώντας σε αντίστοιχο κείμενο του Ζέπου (ο οποίος φέτος τα κατάφερε)

[...]Τι να κάνουμε? Του χρόνου, όπως έλεγε και ένας γέρος αγρότης 80 ετών, που όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια και τον άνοιξε ο γιατρός βρήκε μέσα του ογδόντα ..."του χρόνου" [...]

Οχι άλλο του χρόνου! Απο φέτος ποτέ πια μελίσσια σε ταράτσα! κάθε πράμα στο τόπο του. Τα έβγαλα φέτος δεν τα ξαναβάζω ποτέ κοντά σε σπίτια.

bees

Δύσκολο να δείξεις σε μια μικρή φωτογραφία, πόσες χιλιάδες μέλισσες πετούν την ώρα ένος τετοιου σκηνικού
Το μελίσσι κατά τη σμηνουργία είναι το πιο ήπιο μελίσσι που μπορείς να συναντήσεις. Δεν είναι άγριες. Δεν τσιμπάνε. Οι κοιλίες τους είναι πρησμενες απο την τροφή που μεταφέρουν προς τη νέα φωλία και δεν μπορουν καν να σε κεντρίσουν Δεν θέλουν κιόλας, αφου αντικειμενικά δεν έχουν πια φωλια να προστατέψουν. Πως να το εξηγήσεις όμως αυτό σε κάποιον που βλέπει ξαφνικά μερικές χιλιάδες μέλισσες να εμφανίζονται στο σπίτι του?


bees

Eργάτρια απο τον "νεοσυληφθέντα αφεσμό" φέρουσα γύρη στα πόδια...

υ.γ. Ποιος είναι ο κύριος Λευτέρης? ειναι ενα γείτονας στον οποίον πήγαν φέτος 3 αφεσμοι και παλιότερα άλλοι δυο, απο τους συνολικά εφτα που μου έχουν φύγει στην Αθήνα.. μήπως να τον ρωτήσω τι άρωμα φορα και να το κανω παγίδα αφεσμών?

Labels: ,

Saturday, June 21, 2008

To oρφανό μελίσσι

Δεν έχει αξία να δείξω πόσα video τράβηξα αυτές τις μέρες μέσα στην κυψέλη μέχρι να καταλάβω για πιο λόγο δεν έχτιζε το μελισσι. Ακόμα και όταν βρήκα μέσα βασιλικα κελιά, αντι να καταλάβω οτι το μελισσι ειχε ορφανεψει, νομιζα οτι παει για σμηνουργία!

Μπλοκαρα εντελώς. Μα ειναι λεω δυνατόν? Ειναι μικρό, ειναι μια νεα παραφυαδα, το ταιζω το προσέχω το φροντίζω και δεν μεγαλώνει. Εχει τόσον κενο χώρο και δεν χτίζει. Τωρα θέλει και να σμηνουργίσει! Μετα, ξέχασα οτι βρηκα κελια και θυμόμουνα μονο την πληροφορία οτι το μελισσι θέλει να φυγει! Λες ρε να φταιει αυτη η περίεργη κυψέλη? Μήπως το ενοχλεί?
Μέχρι και τηλεφωνα πήρα για συμπαράσταση...

Εκει καπου συνήλθα.

Προφανως και σε καποιο χειρισμό το μελισσι έχασε (η του έχασα) τη βασίλισσα, προφανώς και τα κελια ηταν βασιλικα κελια αντικαταστάσεως και προφανώς ένα ορφανό μελίσσι δεν χτίζει.

Το καλό ειναι οτι ειχα αλλο ενα ορφανό στο βουνό, στο οποίο νωρίτερα ειχα βαλει αυγό μερας απο άλλο μελισσι. Του πήγα λοιπόν μέσα σε 20 λεπτα ένα βασιλικό κελι απο εδω και του το τοποθέτησα στο κέντρο. (οποτε, κατι καναμε εδώ)
Επίσης γυρισα ένα πλαισιο με ενα κελι προς την κάμερα και αρχισα να φωτογραφίζω αυτό καθημερινα... (οποτε κι εδώ κατι καναμε)
Να λοιπόν το πρώτο video:



Το κελί ειναι στο πανω μέρος της ληψης περίπου στο κέντρο (ειναι η πρωτη λήψη, μετα κάδραρα καλύτερα)

Δεξιά του εχει αρκετο κλειστό εργατικό γόνο και ενα, δύο κηφηνοκελια. Καποιες εργατριες βρίσκονται συνεχώς πανω του και προφανώς το περιποιούνται.

Labels: , , , ,

Wednesday, May 09, 2007

Αφεσμός ΙΙΙ (Οι αφεσμοι και οι άλλοι)

Οι μελισσοκόμοι τσακώνονται για τους αφεσμους. Βάζουν παγίδες (δηλαδή έτοιμες - φιλόξενες φωλιές, όπως χαρτόκουτα με ειδικά ματζουνια μέσα που προσελκύουν τις μέλισσες) σε σημεια κοντα σε ξενα μελισσοκομια και "κλέβουν" τα μελισσια των συναδελφων τους. Ειναι εφιαλτης και ταλαιπωρία για ολους τους μελισσοκόμους. Μια βολτα σε ολα τα συντροφικά blogs θα σας πείσει. Ειδικά όμως για τους ερασιτέχνες είναι και μια γλυκιά ιστορία.

Λιγο πολυ (νομίζω τουλάχιστον) ολοι θελουν καμια φορα να μπαίνουν στην περιπέτεια της σύλληψης. Ολοι νιωθουν μια ηθική ικανοποίηση οταν πιανουν ενα μελισσι (ειδικά αν δεν εχει φυγει απο αυτους... το ξενο ειναι πιο γλυκό) και ολοι θέλουν να βλέπουν τα μελίσσια τους να πολλαπλασιάζονται. Μαλιστα υπαρχει η θεωρια οτι τα μελισσια που προέρχονται απο αφεσμους ειναι καλυτερα. Λενε δηλαδη οτι αν το μελισσι πολλαπλασιαστεί με φυσικό τρόπο, και οχι να το μοιρασεις εσυ, ειναι πιο παραγωγικό.


Eτσι κάπως στηρίζονται οι αφεσμοι. Οι μελισσες κανουν αλυσίδες και οι ακριανες στηρίζονται σε καποιον τοιχο κλαδι κλπ




Εχει τη χαρα και την ικανοποίηση οτι ξεκίνησε μονο του τη ζωη του. Οτι ειναι ελευθερο και ειναι πιο δραστήριο και ζωντανό, Ποιος ξερει... κι εγω παντως, τα μελίσσια που εχω πιασει τα εχω αγαπησει πιο πολυ απο τα αλλα.

Ξαναλέω οτι αν δεν εχεις ιδεα απο το πως να χειριστείς εναν αφεσμο φώναξε καποιον που ξέρει. Σιγουρα θα υπαρχει καποιος.

Ο αφεσμος ειναι ειναι ενα απόλυτο σύμβολο της ζωης.

Ειναι η τελικη πραξη του πολλαπλασιασμού του εντομου που με τη σειρα του γίνεται αιτία να αναπαραχθούν τα φυτα. Ειναι μια μαγικη εικόνα της ζωής, με μερικες χιλιαδες, ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ μελισσες, να κρεμονται ανασφαλώς απο ενα κλαδι και να αγωνιούν να βρουν μια νεα φωλιά για ενα νεο ξεκίνημα. Σε αυτο το (τραγικό) link, μπορει να δει κανεις ποσο ακίνδυνος και υπομονετικός μπορει να ειναι ενας αφεσμος (σε αντιθεση με τις μελισσες οταν προσβαλεις τη φωλιά τους) και πόσο γελοιος μπορει να γινει καποιος. (ο τυπος εξηγει οτι ειχε δυνατοτη να βρει μελισσοκόμο αλλα το "έλυσε" μονος του.) Οπως σωστα σχολιαστηκε και παλίοτερα... οι ηλιθοι ειναι ανίκητοι...

σχετικα links με ενδιαφέρουσες ιστοριες απο τους πονεμενους συναδελφους :)

Mαρκος, Σπύρος, Θεοδοσης, Ζέπος...

O αφεσμός ειναι ζωή κι ελευθερια

Labels: ,

Tuesday, May 08, 2007

o Aφεσμός ΙΙ (Oι αφεσμοι κι εγώ.)

Έμαθα λοιπόν κάποια στιγμή, οτι η σμηνουργία είναι μεταξύ άλλων κληρονομική... Τι σημαίνει αυτο? Αν εχεις ενα μελίσσι που σμηνουργει καθε χρονο και δεν το προλαβαίνεις ποτέ και κανεις μια παραφυάδα απο αυτο, η νεα βασίλισσα και το μελίσσι της, θα εχουν επίσης τασεις σμηνουργίας. Ενδιαφέρον.

Πιο ενδιαφέρον ειναι οτι ξεκίνησα με τρια μελίσσια. Δυο που αγόρασα κι εναν αφεσμο που μου εκαναν δωρο. Τον ειχε συλλαβει ο μελισσοκομος που μου πούλησε τις άλλες, την ιδια μερα, το θεώρησε σημαδιακό κι επειδή με συμπάθησε μου τον δώρισε. Ετσι οι μέλισσες μου εχουν απο την πρωτη, μερα το κληρονομικό χαρισμα. Αυτο σε συνδυασμο με την απειρία μου, μου έδωσε την πρωτη ανοιξη που ειχα τα μελισσια εφιαλτες! Μέλισσες το έσκαγαν αριστερά δεξιά και τα σαββατοκύριακα δεν προλάβαινα να πιάνω τα μελίσσια μου στη γειτονια. Ανοιγα τις κυψελες να επιθεωρήσω κι εβρισκα βασιλικα κελιά σμηνουργιας με το κιλο.


Aυτος ο αφεσμος ειχε γαντζωθει πανω σε ενα βαρέλι. Ηταν μεγάλος και δεν ελεγε με τίποτα να τον χάσω...



Απλά "ακούμπισα" μια κυψέλη με μια αχτιστη κερήθρα στην ακρη του αφεσμου και οι μέλισσες σιγα σιγά πέρασνα μέσα.


Θυμάμαι να με ξυπνά ο πατέρας μου Κυριακή πρωί με hang over και να μου λεει... Σηκω.. φυγαν κι αλλες και κρέμονται στην κληματαριά...

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Σπύρου αργότερα γλίτωσα σε ενα βαθμο απο τα βάσανά μου. Την περίοδο που κανονικά θα συνέβαινε η σμηνουργία έδωσα φουλ εργασία στα μελισσια μου, βάζοντας μέσα άχτιστα φύλλα κερήθρας. Σε αλλες περιπτώσεις χώριζα όλα μου τα μελισσια στα δυο μολις στριμωχνόντουσαν έστω και ελαχιστα. Έτσι και γεμισα παραφυαδες αλλα δεν εχασα αφεσμους. Περιττό να πω οτι τα νεα μελισσια κάθε αλλο απο μελι μου εδωσαν εκείνη τη χρονια.

Φετος λογω προσωπικών προβλημάτων δεν μπορεσα να ασχοληθώ οσο έπρεπε με αποτελεσμα τα μελίσσια μου να εχουν αποδεκατιστει... Ενας απο τους κύριους λόγους που δεν θελει ο μελισσκομος να χανει αφεσμους, ειναι οτι το μελισσι του μενει μισο.


Οι τελευταιες εργατριες κανουν μια αλυσιδα απο το βαρελι στην νεα κυψελη. Πανω απο αυτη την αλυσίδα πέρασαν όλες οι προηγούμενες μεσα...


Δηλαδη δεν φτανει που φευγουν οι μισες μελισσες (τουλάχιστον), παίρνουν και το μελι μαζι τους για να εχουν στη νεα φωλια. Ετσι λοιπον προλαβα να κανω ελαχιστες προκαταρκτικές κινήσεις και τελικά οι πολλές αποδρασεις που εγιναν αφησαν πισω τους τα μελισσια μου πιο αδύναμα απο πριν. Οι καλοθελητές βρεθηκαν να με βοηθισουν (οπως ο ξαδερφος Δημήτρης) αλλα γενικα δεν με πηγε και πολυ καλα. Του χρονου που ελεγε κι ενας ογδοντάχρονος μελισσοκόμος.. σε ενα πετυχημένο σχόλιο του Σπύρου ) στον Ζepo


Eχει κι αλλο...

Labels: ,

Sunday, May 06, 2007

o Aφεσμός Ι (οι αφεσμοι γενικα...)

Αποφάσισα οτι αυτο το post θα βγει λιγο μεγαλο και δεν θελω. Μάλλον λοιπόν πρεπει να το σπασω... Ας δουμε λοιπον σαν κεφάλαια τη ολη ιστορια.



Bασιλικό κελί. Η προνυμφη μέσα του θα γίνει βασίλισσα και θα "διαφύγει" με εναν αφεσμο...


Ενα ειναι... οι αφεσμοι γενικα...
Μετα τη σμηνουργία, ο πληθυσμός του μελισσιου που φευγει προς ανεύρεση νεας κατοικίας ονομάζεται αφεσμος. Ο αφεσμός ειναι ίσως η πιο "ψαρωτική" εικόνα μελισσιού που μπορει να έχει καποιος (μη συνηθισμένος στα μελίσσια) ειναι όμως και η πιο ανώδυνη και άκακη επαφη με τις μέλισσες.

Αρκει να φανταστεί κανεις οτι 8 - 9 χιλιάδες μέλισσες (γιατι όχι και περισσότερες) να πετουν όλες μαζι, με τη βασίλισσα τους και καποια στιγμη να κρέμονται σε απο ενα κλαδί μπροστά στο σπιτι μας σχηματίζοντας μια τεράστια σφαίρα. Ειναι όντως αγχωτικό.


Μικρός αφεσμος σε κληματαρια... κοντινό πλάνο


Ομως οι μέλισσες που απαρτίζουν τον αφεσμο ειναι παντα εξαιρετικά ήρεμες. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ τη συλλογή τους απο κάποιον ασχετο, αλλα για το μελισσοκόμο η σύλληψη τους ειναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Οι εργατριες, οι οποίες έχουν και το κεντρι έχουν ειναι φορτωμένες με μέλι το οποίο θα αποτελέσει τις πρωτες προμήθειες στη νεα τους φωλιά. Ετσι οι κοιλίες του ειναι γεμάτες και δυσκαμπτες όντας δυσκινητες δεν μπαίνουν καν στον κοπο να σε κεντρισουν. Αυτες που ειναι πιο δραστήριες επίσης ειναι απασχολημένες.

Ειναι κατα κάποιον τρόπο σε μια "διατεταγμένη υπηρεσία." Να βρουν το κατάλληλο μέρος για το νέο σπιτικό οπότε ουτε αυτές έχουν διάθεση για μαχες και ηρωισμούς Ετσι ο μελισσοκόμος μπορει ευκολα να πλησιάσει τήν εντυπωσιακή, ελεύθερη μάζα των μελισσών και να την τοποθετήσει σε μια νεα φωλιά (κυψέλη) της αρεσκείας του (και τους). Αφεσμους συναντούμε εύκολα κοντά σε μελισσοκομεία κατα την ανοιξη. Αυτος ήταν και εφιαλτης μου για αρκετα χρόνια μιας και τα δυο σταθερα μελισσοκομία μου ηταν εντος κατοικημένων περιοχών. Την πρωτη χρονια που απετυχα να επιτηρησω τη διαθεση σμηνουργίας των μελισσιων μου γεμίσαμε τη γειτονια με μελισσες. Καποιες τις προλαβαμε στο τσακ. Αλλες τις προλαβε.... η αστυνομία σε γειτονικες αυλες (αυτα ας μεινουν μεταξυ μας ομως... δεν θα ηθελα να το δημοσιεύσω περισσότερο γιατι δεν ξερω ποτε παραγράφεται το αδίκημα της αμέλειας των μελισσιων μου και ισως με κυνηγάνε ακομα. :)

Tο γεγονος οτι καποιος τυχερος αστυνομικος που ασχολούνταν με τη μελισσοκομία τσίμπησε ενα μελισσι μου απο τη γειτονία ισως εχει πλάκα Το γεγονος ομως οτι δεν εχεις ιδεα πόσο σαπσμωδικα θα αντιδράσει κάποιος που θα δει χιλιάδες μελισσες στην αυλή του η τι θα γινει αν καποιος αλλεργικος γειτονας εχει καποια δυσάρεστη επαφή με μέλισσα σου ειναι εξαιρετικά σοβαρο.Οποτε μετακίνησα τελικώς τα μελισσια μου και τωρα κοιμάμαι ήσυχος.


O μέλισσες του προηγούμενου αφεσμου, αφου εχουν δεχτέι να μπουν σε μια κυψελη που έβαλα απο κατω τους.


Σε καθε περίπτωση καποιος που θα βρει εναν αφεσμο σε σημειο που τον ενοχλεί (στην αυλη του πχ.) καλύτερα να μη δοκιμασει να κανει κατι μόνος του, Αν φωναξει κάποιο μελισσοκόμο θα ερθει σιγουρα να το μαζεψει και θα ειναι κατι παραπανω απο χαρούμενος για το νεό του μελισσι. Αν παλι δεν γνωρίζει καποιο μελισσοκόμο η δεν υπαρχει καποιος κοντά (καποια στιγμη με φωναξαν μεσω του blog σε καποιο σπίτι για τη συλληψη ενος αφεσμου... ομως το μελισσι ηταν στο Ριο κι εγω στη Αθηνα) τότε η αστυνομία η πυροσβεστική θα μπορει σιγουρα να βοηθήσει. Αν παλι κανουμε υπομονή μια μερα, ο αφεσμος θα βρει μια νεα κατοικια και θα φυγει (αποκλείεται να μεινει στο κλαδί που τον βρήκαμε)

Το μονο πρόβλημα θα ειναι να βρει στεγη καπου κοντα και να μας ενοχλήσει μετα. Την Παρασκευή μου ζήτησαν βοήθεια για κατι σχετικο αλλα τελικα το ανελαβε ο Σπυρος. (Υποθετω - ελπιζω θα βαλει καποιο σχετικο post καποια στιγμη αν και μαλλον δεν φωτογραφήθηκε η συλληψη η οποια περιλάμβανε ξηλώματα τοίχων σε κουζίνες και αλλα ακραία.. )

Οι αφεσμοι γενικά συλλαμβάνονται εύκολα. Καποιες φορες υπαρχει δυσκολια επειδη το σμαρι ειναι σε δύσβατο η ψηλο σημειο. Εκει καλο ειναι να αποφεύγετε η σύλληψη του. Ο αφέσιμος που ειναι ψηλα δεν ειναι αξιόλογος και δεν πολυ εχει πιθανότητες να επιβιώσει μετα τη συλληψη του.

Η δικαιολογία που ειχα εγω στο μυαλο μου ηταν λιγο απλοϊκή.
Αντιλαμβανόμενος το μελισσι σαν εναν υπεροργανισμο δεχομαι οτι ο μεγαλος και βαρυς αφεσμος δεν μπορει να παει ψηλα και μενει σε χαμηλα κλαδια. Ενω ο μικρος κι ελαφρυς παει πιο ψηλα. Αυτος ακριβως γιατί ειναι ελαφρύς δεν αξίζει το ρισκο ενος κατάγματος και το σκαρφάλωμα για τη σύλληψη του. Καλος τροπος να θυμασαι οτι αυτοι στα ψηλα δεν ειναι και τοσο ογκώδεις αλλά τελικά η δικαιολογία ειναι αλλη και τη διάβασα στην κόκκινη μέλισσα που εχει ενα αναλυτικοτατο post για τους αφέσμους.

Στα ψηλα λοιπον πανε οι μεθισμοι κι ο χι οι αφεσμοι. Ενα μελισσι που που σμηνουργει μπορει να ξαναδώσει αφεσμο στο καπάκι Δηλαδη η παλια βασίλισσα φευγει με το μισο και πλεον μελισσι. Αφηνει πισω της βασιλικα κελια με αγέννητες βασίλισσες. Μολις ανοιξει το πρωτο κελι αντι η παρθένα βασίλισσα να σκοτώσει τις αλλες αγέννητες, παίρνει με τη σειρα της το μισο μελισσι και φυγει... με εναν ουσιαστικά πολυ μικροτερο αφεσμο.. το μεθισμο.. (μιλαμε οτι μετα ανοιγεις το μελισσι σου και δεν βρισκεις μεσα τιποτα...) Η παρθενα βασίλισσα με τον αναξιόλογο πληθυσμό ειναι πιο ευέλικτη (καθοτι νεαρη και ελαφρια απο το σπερμα) και οδηγεί τον πληθυσμό σε πιο ψηλά κλαδιά Τσαχπίνα οπως πολυ ποιητικά λεει κι ο Θεοδοσης στην κόκκινη μέλισσα.
Exει κί αλλο... :)

Labels: ,

Tuesday, May 01, 2007

Σμηνουργία

Υπάρχει μια λάθος αντιμετώπιση του μέσου ανθρώπου προς τη μέλισσα. Νομίζουμε οτι μιλάμε για ενα πλάσμα αυτόνομο, ενα "ζωντανό". Η μέλισσα είναι κάτι σαν "μόριο" η γιγαντιαίο "κύτταρο" αν μου επιτρέπετε αυτος ο χαρακτηρισμός. Το μελισσι ειναι ο οργανισμός ή καλύτερα ο υπεροργανισμός. Κανένα μέλος του σε καμία αριθμητική ποσότητα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την συντρόφια των υπολοίπων και μάλιστα σε αρκετα συγκεκριμένες αναλογίες. Αν είχα εκατομμύρια εργάτριες χωρίς βασίλισσα, το μελίσσι δεν θα γεννούσε και θα πέθαινε. Αν ειχα χιλιάδες βασίλισσες και κηφήνες να τις γονιμοποιούν, αλλα δεν ειχα εργάτριες να τις ταΐσουν, παλι θα αφανιζόντουσαν, ενω αν είχα μόνο κηφήνες δεν το συζητάω καν. Στον υπεροργανισμο που λέγεται μελίσσι, για να επιβιώσουν τα μέλη-μέρη του αλλα και αυτός, ιδανικά πρέπει να υπάρχουν μια βασίλισσα, μερικές εκατοντάδες κηφήνες και μερικές χιλιάδες εργατριες. Ενα άθροισμα της τάξεως των 15 χιλιάδων ατόμων θα μας κανει ενα φυσιολογικό, καλό μελισσακι.

Το μελισσακι αυτο θα καταλαμβάνει ενα άλφα χώρο στη φωλιά του και καθώς θα αναπτύσσεται θα χρειαστεί περισσότερο και περισσότερο και μοιραία θα "στριμωχτεί". Τοτε, για ελάχιστο χρόνο η αναλογία πληθυσμού θα αλλάξει. Το μελισσι θα φτιαξει και μια δεύτερη βασίλισσα. Για την ακρίβεια οι εργάτριες θα στήσουν κελιά ικανά να φιλοξενήσουν βασίλισσες και θα εξαναγκάσουν την παλια βασίλισσα με τεχνάσματα να γεννήσει σε αυτά.


Bασιλικό κελί σμηνουργιας. Η προνυμφη μέσα του θα γίνει βασίλισσα.

Ετσι για καποιο χρονο θα συμβιώσει η παλιά βασίλισσα με τις νεαρες κόρες της. Μολις καλυφτεί και το τελευταίο βασιλικό κελί, η παλιά βασίλισσα θα φύγει. Θα αφήσει πίσω τις "αγέννητες" ανώριμες κόρες της και τον μισό περίπου πληθυσμό του μελισσιού.

Θα πάρει μαζι της εργάτριες σε ηλικία αυξημένης κηρογονου ικανότητας, με τις κοιλίες τους γεμάτες με μελι. Θα απομακρυνθουν μερικά μέτρα απο την παλιά φωλιά και θα "πιαστούν" πανω σε ότι βρουν πρόχειρο. Ενα κλαδί, ένα τοίχο... Πάνω σε αυτο θα κάνουν μια σφαίρα, το σμαρι και θα περιμένουν υπομονετικά τις ερευνήτριες που εχουν φυγει προς ανεύρεση ιδανικού χώρου για τη νεα φωλιά.

Αφεσμός που εφυγε απο την κυψέλη και "πιάστηκε" σε κληματαρια.

Αν δεν βρεθεί κατι καλό σε περίπου μια μερα, θα ξεκινήσουν παλι όλες μαζι για να πιαστούν (στρατοπεδεύσουν) λίγο πιο κατω κοκ. Αν οι ανιχνευτές τους βρουν κατι καλο ολες μαζί θα πετάξουν προς την επιλεγμένη τοποθεσία Οι κηρογόνες εργάτριες θα αρχίσουν αμέσως το χτίσιμο των νεων κερηθρων. Μολις τελειώσουν θα αποθηκευσουν σε αυτες το μέλι που ειχαν μεταφέρει μαζί τους.

Στο μεταξύ πίσω στην παλια φωλια η πρώτη νεα βασίλισσα θα ανοιξει το κελι της και θα βγει στον κοσμο σαν ενα ολοκληρωμένο εντομο. Πρωτη της δουλεια θα ειναι να καταστρέψει τα κελια των αδελφών της ώστε να μεινει η μοναδική στη φωλια.

Το μελίσσι εχει πολλαπλασιαστεί!

Αυτη ειναι η φυσιολογική πορεια που ακολουθείται Ετσι διαιωνίζεται το μελισσι. Διασπάται οταν εχει την ευκαιρία σε δυο (καμια φορα και σε περισσοτερα μερη). Αυτο ονομαζεται σμηνουργία. Συνήθως λαμβάνει χώρα την άνοιξη και μάλιστα τον Απρίλιο. Οσο φυσιολογικό και επιτακτικό μοιάζει για το μελισσι, τοσο ειναι κακος μπελας ειναι για τον μελισσοκόμο. Το σμήνος που φευγει απο το μελισσι ονομαζεται αφεσμος ή πιο λαϊκά πουλί. Τα μελίσσια που πουλευουν, οι αφεσμοί, θα ειναι και το θεμα του επομενου post.

Καλό μήνα!

Labels: , ,

Sunday, April 22, 2007

Bασιλικός πολτός 3

Ο πολτός ως πολύτιμο εμπορικό αγαθό δεν θα μπορούσε να αφήσει τους μελισσοκόμους ασυγκίνητους. Πολύ απλά λοιπόν με την πάροδο των ετών, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές ώστε να εξαναγκάζουν τις εργάτριες να γεμίζουν με πολτό βασιλικά κελιά, περισσότερα στον αριθμό, αλλά και πιο συχνά απ οτι θα έκαναν στην φύση

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με το άθλημα. Αρκούμαι στο να καταναλώνω και να περισυλλέγω (οχι με απόλυτη επιτυχία) τον πολτό απο κελια που καταστρέφω καμία φορα την άνοιξη, για να σταματήσω τις διαδικασίες σμηνουργίας σε ενα μελίσσι. Δεν ειναι εσκεμμένη απόφαση αλλά θέμα ικανοτήτων χρόνου και αναγκών.


bees

Bασιλικό κελί κομμένο, ετοιμο να αφαιρεθει απο μέσα η προνυμφη για να "τρυγηθει"

Σε γενικές γραμμές πάντως η λογική ειναι οτι δημιουργείς τέτοιες συνθήκες σε ενα μελίσσι ώστε να θελει να φτιαξει μια νέα βασίλισσα. Με λίγα λόγια αφαιρείς την παλιά , το "ορφανεύεις" και οι εργάτριες θα σου γεμίσουν μερικά κελιά με πολτό. Ενα αβασίλευτο μελίσσι θα χασει σημαντική δύναμη απο πληθυσμό και συλλογή μελιού μέχρι να φτιάξει μια νέα βασίλισσα. Ο χρόνος ειναι μεγάλος γιατι αυτή, θα πρεπει να γονιμοποιηθεί, να γεννήσει νέα αυγά και τα νεα αυγά να εκκολαπτούν σε νέες εργάτριες.

Οπότε μάλλον θέλεις ενα πιο δυνατό ερέθισμα για να σκοτώσεις τη βασίλισσα σου.

Εισάγουν λοιπόν στην ορφανή κυψέλη ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια , τα οποια φέρουν τεχνητά Βασιλικά κελιά στα οποία υπάρχει γόνος που περιμένει να εκτραφεί Οι εργάτριες βλέπουν τα πολλαπλάσια απο αυτα που θα έκαναν κελια και συνεχίζουν κανονικά την εκτροφή τους. Ετσι ο μελισσοκόμος εχει πιο πολλα να τρυγήσει...και προφανώς θα παρει περισσότερο πολτό (Τα κελιά αυτα ειναι μικρά, πλαστικά και συμπληρώνονται με κερι και φτανουν στο επιθυμητό μήκος. "Εμβολιάζονται" με πορνυμφες απο αλλο μελίσσι οπότε ειναι πειρασμός για τις τροφούς εργάτριες οι οποίες τα ταίζουν αμεσως ) (απορφανισμός)Υπάρχουν παραλλαγές στο πως ακολουθεί κάποιος αυτή τη διαδικασία, όπως η μέθοδος Hopkins και Demaree. Οταν και αν ακολουθήσω κάποια ποιο συγκεκριμένα, θα γράψω σχετικά.


bees

Νωπός Bασιλικός πολτός που εχει αφαιρεθει απο το κελί με ξύλινη σπατουλα για να μην αλλοιωθεί.

Ο πολτός διατίθεται στην αγορά με διαφορετικές μορφές, απο νωπός μέχρι και σε σκόνη ή σε χάπια. Οταν μιλάμε για πολτο, μιλάμε πάντα για κάτι που αγοράζετε απο αξιόπιστες πηγές και πάντα σε ψύξη. Η οποια εσφαλμένη κίνηση αλλοιώνει το ευαίσθητο αυτο προϊόν.

Labels: , , ,

Wednesday, April 18, 2007

Bασιλικός πολτός 2

Νομίζω οτι απο το προηγούμενο post ειναι ξεκάθαρη η ιδιαιτερότητα του πολτού ως τροφή. Επηρεάζει στο 100% την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου που τρέφεται απο αυτον. Το θέμα είναι που τον βρίσκουμε για να τον συλλέξουμε.

Ο πολτός βρίσκεται σε καθε κελί που περιέχει προνύμφη για τις δυο πρώτες μέρες της ζωής της. Το σκουληκάκι κυριολεκτικά κολυμπάει σε αυτον. Όμως άντε να υπολογίσεις πια προνύμφη ειναι 2 ημερών και μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα σε ενα υπερβολικά μικρό κελί οπότε η συλλογή του, προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει αδύνατη. Κατά την δημιουργία όμως μιας νέας βασίλισσας το κελί που φιλοξενεί την προνύμφη είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί και το έντομο που θα βγει από αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο.


bees

bees

Βασιλικά κελία... φαινεται πόσο πιο μεγάλα ειναι απο τα κοινά εργατικά

Επίσης το γεγονός οτι η προνύμφη που εξελίσσεται σε βασίλισσα θα τρέφεται όλες τις μέρες με πολτό δίνει την ευκαιρία να γίνει η συλλογή ακόμα και μετα την πάροδο των 2 πρώτων ημερών.

bees

Προνύμφη που "κολυμπάει" σε πολτό μέσα σε βασιλικό κελί


bees

Αυγό ημέρας σε βασιλικό κελί. Δεν υπαρχει κάτι για να ταιστεί κι ετσι δεν υπάρχει ίχνος πολτου, ενω το φως που περνά δειχνει το διαγραμμα των πίσω κελιών.

bees

Προνυμφη σε βασιλικό κελί. Λόγω ων μετακινήσεων για τις αναγκες της φωτογράφισης έχει βγεί απο τη θέση της κι εχει φτάσει στο στόμιο του κελιού

Για να μην θεωρηθει όμως, οτι κι αυτη είναι καποια τεράστια ποσότητα, παραθέτω μια φωτογραφία με το δάχτυλο μου δίπλα, ως συγκριτηκό μέγεθος. Μιλάμε πάντα για λίγη ποσότητα.

bees


Οπότε ενα βασιλικό κελί ειναι το ιδανικό μερος να συλλέξει κάποιος πολτό. Η συλλογή γίνεται αφαιρώντας την προνύμφη απο μέσα και μετά, ειτε με κάποια ειδική αντλία, είτε με ξύλινη, μικρή ειδικά διαμορφωμένη σπάτουλα (μεταλλικό εργαλείο απαγορεύται δια ροπάλου γιατί αλλοιώνει το προϊόν) αφαιροουμε την επίμαχη ουσία.
Για να φτάσουμε λοιπόν στη συλλογή του πρέπει να έχουμε Βασιλικά κελία.
Σε ενα ελεύθερο απο ανθρώπινες παρεμβάσεις μελίσι η δημιουργία τέτοιων κελιών ειναι ετήσιο φαινόμενο. Τα φτιάχνουν οι εργάτριες προκειμένου να φτιάξουν μια νέα βασίλισσα σχεδόν κάθε άνοιξη. Η δημιουργία μιας νεας βασίλισσας σημαίνει το εξής.

Η παλιά βασίλισσα θα πάρει το μισο (περίπου) πληθυσμό, θα φύγει προς ανεύρεση νέας στέγης και θα αφήσει πίσω της κελια με εκολαπτόμενες νεες βασίλισσες που καποια στιγμη θα ανοίξουν. Η νεα βασίλισσα θα μείνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό στην παλιά φωλιά και θα τη συνεχίσει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αυτή είναι η διαδικασία της σμηνουργίας και θα προσπαθήσω να την αναπτύξω σε επόμενο post.

Αναλογιζόμενος κανεις οτι καθε τετοιο βασίλικο κελί δινει την 3η μερα 0,25γρ βασιλικου πολτού και οτι θα έχω περίπου 20 τετοια σε καθε κυψέλη οχι περισσότερο απο μια φορα το χρονο, θα καταλαβει γιατι ο πολτος ειναι τόσο ακριβός. Εκτός απο την διατροφική του αξία που ανεβάζει την τιμή, η παραγωγή ενος μελισσιου με τον προηγουμενο τρόπο σημαίνει.... κατι σε.. 5 γραμμαρια αν ετος... (?)Αλλα.......υπάρχουν κι αλλες μεθοδοι που με την παρεμβαση του μελισσοκόμου η σοδεια μεγαλώνει :) (υπάρχει και συνέχεια :)

Labels: , , , ,

Thursday, April 05, 2007

Σύλληψη αφεσμου απο τηλεφώνου..

Aυτη τη στιγμη στην Ερετρια, λαμβάνει χωρα ενα ενδιαφερον γεγονος. Σε αυτη τη φωτογραφία απο το google earth, φαινεται ο χωρος 1 που ειναι το σπιτι μου, ο 2 που ειναι οι μελισσες και στο 3 με την κεραμοσκεπη, που ειναι το σπιτι ενος ξαδέρφου μου ενα πευκο....

bees


Πριν λιγες ώρες με πηρε τηλεφωνο και μου ειπε οτι στο πευκο κρέμεται ενας μεγαλος αφεσμος, προφανώς απο τα μελισσια μου. Το ενδιαφέρον γεγονος ειναι οτι δώσαμε οδηγίες απο τηλεφώνου στον θαρραλέο ξαδελφο... και επιχειρει να μαζεψει τον αφεσμο μονος του! Ο έρμος ο Δημήτρης δεν ξανειχε ποτε σχεση με μελισσες. Εχει ομως κλειδια του σπιτιου μου. Θεωρητικα τώρα εχει ηδη παρει μιa κυψελη 2 -3 πλαισια και μασκα απο το σπιτι και τα εχει τοποθετήσει κατω απο το επίμαχο κλαδί του πεύκου Αν καταφέρει και τον πιασει.. θα τον κανω αμέσως επίτιμο μέλος αυτου του blog και θα ανοιξω hotline γραμμη υποστήριξης υποψηφίων αφεσμο-συλλεκτων :D

Labels: