Παρεξηγημένο πράγμα η τροφοδοσία (οπως έχω πει και
παλιότερα). Ομως οπως σε καθε περίπτωση κτηνοτροφίας και γεωργίας, ετσι κι εδω πρεπει να ταίζεις και τα ζωντανα σου. Ο
βοσκος δεν παει τα αρνια για βοσκη όλο το χρόνο. Καποτε τους δινει και τροφή. Ο
γεωργός δεν περιμενει τη βροχή, ποτίζει κιολας κλπ κλπ.
Τα μελισσια θα υποστούν καθε χρόνο μια ληστεία που τους κανει ο μελισσοκόμος (εγώ ειμαι αυτός). Πρεπει να εχουν και αυτα καποια τροφή για το χειμώνα αφου εμεις οι καλοθελητές τους βουταμε το μελι.
Το προβλημα αυτό λύνετε με το ζαχαροζύμαρο (οπως έχω πει και
παλιότερα). και ετσι στη διαρκεια του χειμώνα υπάρχει τροφή Αλλα και άλλες εποχες που η τροφή ειναι άφθονη, πρεπει να τροφοδοτουμε για αλλους λογους (οπως έχω πει και
παλιότερα...). Γενικα για να μην επαναλαμβάνομαι.. το αρθρο αυτο ειναι συνεχεια καποιου... που ειχα γραψει
παλιοτερα.... oπότε ισως ειναι καλυτερα να διαβασετε πρώτα αυτό.
Για την τροφοδοσια λοιπον με σιροπι υπαρχουν διάφορες συσκευές - εργαλεια. Αλλοι προτιμουν
πιατακια που απλα τα τοποθετουν στην κορυφη της κυψέλης.
Το κάνω συχνα αλλα καμια φορα δεν βολευει να ανοιγοκλείνεις συνεχεια μια κυψέλη μονο και μονο για τροφοδοσία.
Αλλοι χρησιμοποιούν δοχεία που λεγονται
τροφοδότες πλαισια. Ειναι Ειδικα δοχεία που μοιαζουν στο σχήμα με πλαισια και μπαινουν μεσα στην κυψέλη αλλα επειδη καβατζώνουν τη θέση ενος πλαισιου, που ειναι χησιμο να υπάρχει παλι δεν τους προτιμώ.
Οι
χειρότεροι και με διαφορα ειναι οι
εξωτερικοι. Μοιαζουν με ταιστρες πουλιών και μπαινουν στην εισοδο. Οι μελισσες με το βγαινουν ερχονται αντιμετωπες με ενα τεραστιο γευμα. Το ιδιο ομως και οι γειτόνισες τους πραγμα που μπορει να οδηγισει σε μεγαλο καυγα για το ποιος θα πρωτο φαει με κακές συνεπειες γνωστες ως λεηλασία (θα το αναπτύξω άλλη φορα)
Νομιζω οτι η καλυτερη λυση ειναι οι
ξυλινοι τροφοδότες οροφής.Η αρχη λειτουργίας ειναι απλη. Ενα μεγαλο ξυλινο δοχείο που εφαρμόζει τελεια πανω στην ανοιχτη κυψέλη. Εκμεταλλευόμενο την αρχη συγκοινωνούντων δοχείων αφηνει την τορφή να περασει σε ενα περιοριεμενο χώρο που ειναι προσβάσιμος απο της μελισσες. Οι μελισσες διαχωρίζονται απο τον εξω κόσμο με μια σιτα.
Ετσι αφαιρώντας το καπακι, μπορεις να ριξεις μια κλεφτη ματια στα μελισσια σου χωρίς να τα πειραξεις ή σε πειράζουν και να προσθέσεις και την τροφή.
Οι ξύλινοι τροφοδοτες οροφης εχουν παραλαγες. Τοσο στην κατασκευή όσο και στην ποιότητα. Εχω αγοράσει τροφοδότη με 4,5 ευρω και τόσο αξιζε κιολας και εχω αγορασει και με 9 που επίσης δειχνει να ξίζει τα λεφτα του, Αυτο που έμαθα προσφατα ειναι οτι θελουν προσοχή. Με την παροδο των ετών μπορει να εχουν διαροές και οι συνεπειες ειναι
τραγικές. Ενα πραγμα λοιπόν που κανω συνηθως πριν τη χρήση τους (εκτός απο την τελευταία φορα...) ειναι να τους γεμίζω με νερο και αφου τους αφήσω καμια δυο ωρίτσες να ξεκουραστούν να παρατηρω αν και εφόσον εχουν καμια διαρροούλα.
Αυτή μετα μπαλώνετε ευκολα με διαφορα υλικα (προσωπικά χρησιμοποιώ θερμοπίστολο) προσέχεις ομως να μην μπαλώνεις απο την εσωτερική μερια, εκει δηλαδη που ακουμπα η τροφή γιατι δεν ξέρεις αν το υλικο σου μπορει να εχει καποια επίπτωση στη μελίσσα. Προς επιβεβαίωση του τιτλου "τι τραβάμε και μεις οι ξεροκέφαλοι" θα πω οτι αγορασα χτες αλλους δυο τροφοδότες απλα τους πήρα απο αλλο κατάστημα. Σημερα θα τους τεστάρω και το ΣΚ του Πάσχα θα τους βαλω στα μελισσια του χωριου.Με λιγα λογια την κανουμε οποτε
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!Labels: Εργαλεία εξοπλισμός, Σχεδιαγράμματα-animation