Tuesday, September 11, 2007

Σκύρος I και μερικές φωτογραφίες...

Τον Αυγουστο λοιπον, (ψψψψψψ ποσο μακρινος μου φαινεται ο Αύγουστοςς!) μεταξυ αλλων πηγα και στη Σκύρο. Δεν είχα ξαναπαει. Εκτος όμως απο το οτι ηταν ομορφο νησι και περασα πολύ καλά, ειχε και μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Θα το αναπτύξω λίγο τις επόμενες μέρες.
Προς το παρον αρκούμαι στους ηλιανθους.

Εχει πολλούς ηλιανθους στη Σκυρο. Βρίσκεσαι λοιπον αναμεσα σε ηλιανθους, μετα απο ενα δροσερό μπανακι, με την καινούρια μηχανή στο χερι, με τον ήλιο να χαμηλώνει και να δίνει ωραια χρώματα και με μελισσες και βομβίνους να πεφτουν με τα μουτρα στα λουλουδια. Α! και εισαι και μελισσοκόμος - μελισσοφίλος -μελισσο εραστης - μελισσοκαμενος η οτι αλλο σε φωναζουν
Ε δεν παιζει.. σε τετοιες συνθηκες αρχιζεις να φωτογραφίζεις μανιωδώς.




οι βομβίνοι έπερναν κι εδιναν!...βομβίνοι



πολλοι βομβίνοι!!




βομβίνοι σαν το δαχτυλο μου!

Ενδιαφέρον ειχε οτι το σημειο δεν ηταν πολυσυχναστο. Ο κυριος που ειχε το γειτονικό ταβερνάκι με φρεσκοκατεψυγμενο ψαρι ειχε προβληματιστεί. Βλεπεις η ληψη μου πηρε ώρα και οι ηλιανθοι ηταν κοντα στην τουαλετα του μαγαζιου λιγο πιο απομερα. Ενας τυπος τωρα με φωτογραφική μηχανη εξω απο τις τουαλέτες για περίπου 20 λεπτα ηταν ύποπτος. Αυτη ομως ειναι μια απο τις μαγίες στη φωτογραφία
1. να μην βαλεις την τουαλετα στο κάδρο
2. να φας ξυλο απο κανεναν γιατι λιγοι καταλαβαίνουν τι κανεις

Οι ηλιανθοι με την ευκαιρία ειναι ενα πολυ χρησιμο μελισσοκομικό φυτό. Το τεραστιο και ανθεκτικό ανθος τους προμηθεύει με γύρη τα μελισσια τις καυτες μερες του καλοκαιριού


αλλα και εργάτριες γεματες απο την πολυτιμη γύρη


Ερχονται κι αλλα για τι Σκύρο

υ.γ. ωραιο εντομο ο βομβίνος!

Labels: , , , ,

8 Comments:

  • At 9:22 AM, Anonymous jordan said…

    Ωραίες φωτογραφίες!!!
    Αν και νομίζω ότι στην τελευταία βλέπω κάποιον να πηγαίνει στη τουαλέτα. :-)

     
  • At 3:52 PM, Blogger Νίκος said…

    Καλά η μηχανή σου δεν παίζεται. Τον βομβίνο στη Σκόπελο τον λέμε Σκάρο. Κάνει φωλιά στο χώμα και φτιάχνει μερικές εκατοντάδες άτομα. Μπορεί και χίλια.
    Κάνει μια κηρήθρα με πυκνό μέλι μέσα και αραιό έξω. Τα κουκούλια για το γόνο είναι ανεξάρτητα. Και είναι και αρωματικά. Ένας φίλος μελισσάς επιμένει πως βρήκε βαρόα σε Βομβίνο. Εγώ δε βρήκα, δε βλέπω και τόσο καλά. Εχθρούς έχει τους μελισσουργούς, τα κουνάβια και τα γεράκια. Τα δυο τελευταία σκάβουν και τρώνε το γόνο. Είναι πιο ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες από τη μέλισσα. Έχει κεντρί δυνατό λένε αλλά δεν το πολυχρησιμοποιεί. Ένα χορτάρι χειμωνιάτικο που έχει σε πολλά μέρη και μοιάζει με βασιλικό το λέμε σκαρολάχανο.

     
  • At 8:40 PM, Blogger skyrianbee said…

    Καλά οι φωτογραφίες όπως πάντα άπαιχτες.
    Στη Σκύρο οι βομβίνοι λέγονται μπαμπουλήθρες.Σπάνια βλέπεις τόσους πολλούς τέτοια εποχή συνήθως τους βλέπω πιο πολύ το χειμώνα. Αλλες χρονιές είναι τόσες πολλές οι σφήκες και οι σκούρκοι που ουτε φαίνονται Αύγουστο. Φέτος δεν έχουμε τόσο σφήκα ίσως σ' αυτό βοήθησε ο καύσωνας.

     
  • At 12:25 AM, Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said…

    Οι photos άπαιχτες…το κάτι άλλο!!!
    Σύρος λοιπόν ε;
    Μάρκος Βαμβακάρης – Πατριάρχης της Ελληνικής μουσικής!
    Πιστεύω πως επισκέφτηκες το χωριό του, Δανακό – την άνω χώρα πάνω από την Ερμούπολη με τον Σαν Σεμπαστιάν. Τον Φοίνικα, την Παρακοπή το Πατέλι, τη Γαλισσά και τη Ντε λα Γκράτσια.
    Σύρος ε; Τι μου θύμισες!!!
    Νύχτες μαγικές και ονειρεμένες!

     
  • At 11:05 AM, Blogger Beekeeper said…

    Μαρκος Βαμβακαρης. Θεος. Συμφωνω απολυτα

    αλλα:

    Σκυρος... οχι Συρος....

     
  • At 4:01 PM, Anonymous GeeKay said…

    Θα μας τρελλάνεις!!! Τι να σου πώ ρε...δεν φοβάσαι...τι να σου πώ?

     
  • At 6:45 PM, Blogger Θεοδόσης Κατσαρός said…

    ¨Αιντε άιντε....
    μάλλον πρέπει να πάωγια γυαλιά!!!
    Δεν πειράζει όμως και η Σκύρος όμορφη είναι τη γνωρίζω και αυτή καλά.

     
  • At 9:08 AM, Blogger north drone said…

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες με τους βομβίνους. Τα συγκεκριμένα έντομα είναι νέες βασίλισσες του είδους Bombus terrestris οι οποίες προφανώς θα έχουν ήδη μπει σε «λήθαργο» (διάπαυση) αφού οι φωτογραφίες είναι από τον Αύγουστο. Την διάπαυση τους στο νησί το πιο πιθανό είναι να τη διακόψουν λίγες ημέρες μετά τις φθινοπωρινές βροχές, κατά το τέλος του Οκτώβρη, για να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια του χειμώνα φτιάχνοντας φωλιά όπως πολύ σωστά ειπώθηκε μέσα στη γη. Σε ορισμένα νησιά μας υπάρχει το φαινόμενο της καλοκαιρινής διάπαυσης που γενικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις ξεροθερμικές περιοχές της Μεσογείου (νησιά, παράλια κλπ) (δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου δραστηριότητα βομβίνων τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες… αλήθεια ισχύει αυτό σε όλα τα νησιά μας?) σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα όπου οι νέες βασίλισσες μπαίνουν σε διάπαυση το χειμώνα. Μου κάνει όμως εντύπωση το πλήθος των βομβίνων. Μήπως δεν υπήρχαν άλλα ανθισμένα φυτά στην περιοχή ή το χειρότερο… μήπως υπάρχουν θερμοκήπια στην περιοχή που χρησιμοποιούν βομβίνους για την επικονίαση των καλλιεργειών τους; Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να έχουμε «γενετική μόλυνση» της περιοχής με εισαγόμενους επικονιαστές… οι οποίοι σιγά σιγά εκτοπίζουν γενετικά το τοπικό πληθυσμό άγριων βομβίνων.
    Όσο αφορά το τσίμπημα… καλύτερα να μην σας τσιμπήσουν! Εάν τις πιάσεις μονάχα τσιμπάνε, δεν είναι σαν τις μέλισσες ή τις σφήκες που σου επιθέτονται. Βασικά γυρνάνε στην πλάτη ανάσκελα, κουνάνε το ένα πόδι και προβάλουν το κεντρί τους. Εάν σε τσιμπήσουν πονάει πολύ (προσωπική εμπειρία), δεν αφήνουν κεντρί και δεν πρήζεσαι πολύ… αλλά πονάει!! Μου έκαναν εντύπωση οι τοπικές ονομασίες για τους βομβίνους στα νησιά μας τις οποίες ομολογώ πως δεν γνώριζα. Προσπαθώ εδώ και αρκετό καιρό να καταγράψω τις τοπικές ονομασίες τις χώρας μας για τους βομβίνους και μου δώσατε μια ιδέα που ίσως λειτουργήσει. Εάν επισκεφτείτε το blog για τους βομβίνους

    http://bumblebeegr.blogspot.com/

    υπάρχει αντίστοιχο ειδικό θέμα

    http://bumblebeegr.blogspot.com/2007/09/blog-post.html

    όπου μπορείτε εάν θέλετε να βοηθήσετε… κάθε προσφορά δεκτή!!

     

Post a Comment

<< Home