Ρακόμελο...
1. Μπρίκι
2. Λίγη τρυμένη κανέλα
3. 4 - 5 Κεφαλάκια γαρύφαλλου
4. Κρητικη ρακή όχι τσίπουρο/τσικουδιά με γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά
5. μέλι, κατα τη γνώμη μου Ελατόμελο κι οχι θυμαρίσιο όπως συνηθίζεται.
H ρακή ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτία και προσέχουμε να μην βράσει γιατι κινδυνευει να πάρει φωτιά! Απο την αρχή έχουμε βάλει τόση ρακή όσα ποτηράκια θέλουμε να φτιάξουμε και ελάχιστη κανέλα [οχι πολυ γιατι πικρίζει].
Προσθέτουμε τα γαρυφαλάκια. Βαζουμε τόσα όσα και τα ατομα που θα πιούν ώστε να έχει καθένας απο ένα στο ποτήρι του συνέχεια. Οχι περισσότερα γιατι αυτό κι αν πικριζει.....
Μολις ζεσταθει βάζουμε το ελατόμελο, μια κουταλια του γλυκού ανα ποτήρι. [καποιοι αυτο το θεωρούν πολύ....]
Ανακάτεμα και μόλις αρχίσει να κανει πολύ θόρυβο το βγάζουμε και σερβίρουμε.
και ΕIΠAME... ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Κάποιος μου έλεγε οτι ειναι το ποτό των κρυωμένων. Τελικα του το εφτιαξα χειμώνα σε χωριό σε ελατοδάσος και άλλαξε γνώμη. Να μην πουμε για κυκλαδες το καλοκαιρι.
ΣΣ. η ψημένη που πουλάνε στην Αμοργό δεν έχει καμία σχέση. Εκει μιλαμε για ρακή με καμένη ζάχαρη που θυμίζει καραμέλα. Μια οικονομικη και τουριστική προσέγγιση που θα αφήσω ασχολίαστη.
2. Λίγη τρυμένη κανέλα
3. 4 - 5 Κεφαλάκια γαρύφαλλου
4. Κρητικη ρακή όχι τσίπουρο/τσικουδιά με γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά
5. μέλι, κατα τη γνώμη μου Ελατόμελο κι οχι θυμαρίσιο όπως συνηθίζεται.
H ρακή ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτία και προσέχουμε να μην βράσει γιατι κινδυνευει να πάρει φωτιά! Απο την αρχή έχουμε βάλει τόση ρακή όσα ποτηράκια θέλουμε να φτιάξουμε και ελάχιστη κανέλα [οχι πολυ γιατι πικρίζει].
Προσθέτουμε τα γαρυφαλάκια. Βαζουμε τόσα όσα και τα ατομα που θα πιούν ώστε να έχει καθένας απο ένα στο ποτήρι του συνέχεια. Οχι περισσότερα γιατι αυτό κι αν πικριζει.....
Μολις ζεσταθει βάζουμε το ελατόμελο, μια κουταλια του γλυκού ανα ποτήρι. [καποιοι αυτο το θεωρούν πολύ....]
Ανακάτεμα και μόλις αρχίσει να κανει πολύ θόρυβο το βγάζουμε και σερβίρουμε.
και ΕIΠAME... ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Κάποιος μου έλεγε οτι ειναι το ποτό των κρυωμένων. Τελικα του το εφτιαξα χειμώνα σε χωριό σε ελατοδάσος και άλλαξε γνώμη. Να μην πουμε για κυκλαδες το καλοκαιρι.
ΣΣ. η ψημένη που πουλάνε στην Αμοργό δεν έχει καμία σχέση. Εκει μιλαμε για ρακή με καμένη ζάχαρη που θυμίζει καραμέλα. Μια οικονομικη και τουριστική προσέγγιση που θα αφήσω ασχολίαστη.
Labels: Γεύσεις
19 Comments:
At 11:24 PM, Αθήναιος said…
Αχ κ πριν τελειώσω την ανάγνωση σκέφτηκα την Αμοργό!! Ήμουν εκεί ως νεαρός αρχαιολόγος, ήπια πρώτη φορά ρακόμελο στο καφενείο του Πάρβα στη χώρα ως αντίδοτο στην αφόρητη ζέστη...
Τα δύο πρώτα λεπτά μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι, μετά πραγματικά δροσίστικα.
Με στέλνετε για ύπνο μ'ενα τεράστιο χαμόγελο!
At 11:56 PM, Kostas Koutsoukos said…
:) χαίρομαι λοιπόν για 2 λόγους. 1ον γιατι χαίρεστε 2ον γιατι μόλις ηπια ένα :)
At 3:30 AM, archive said…
Βασικα η συνταγη εχει πολλες εκδοχες αλλα η δικη σου εχει καποια λαθη.Πρωτα βαζουμε το μελι με το ξυλο κανελας-οχι σκονη,το θολωνει-στο μπρικι και μολις λειωσει βαζουμε τη ρακη.Αν το κανεις αντιθετα θα εξατμιστει το οινοπενυμα πιο γρηγορα.
Επισης η ψημενη ρακη ειναι αλλο πραγμα.Δεν θα το ελεγα τουριστικη λυση μιας και υπαρχει στην παραδοση των Αμοργιανων εδω και χρονια.
(Συγγνωμη για την παρεμβαση.)
At 10:58 AM, Kostas Koutsoukos said…
Oπώς το λες: έχει πολλες εκδοχες. Αυτή ειναι που προτιμώ εγώ, δεν ειναι καταναγκη η "σωστη". Παντως η εξατμιση βοηθαει να ελαφρυνει ενα ποτο που απο τη φυση του ειναι υπερβολικα δυνατο και με το μελι γινεται ακομα περισσότερο.
Ιστορικα το μελι προηγειται της ζαχαρης και την παραδοση την οριζει ο χρονος. Οι κυκλαδες εχουν τοσο ωραιο μελι που η ζαχαρη δεν χωραει πουθενα, αλλα αυτά ειναι γούστα. Η ψημένή ειναι τουριστικό προιόν πραγμα γίνται ξεκάθαρο και απο την τιμή της.
Δεν με πειράζει απλα την ανεφερα επειδή μπερδευεται απο κάποιους με το ρακόμελο. Η παρέμβαση ειναι παντα για καλό και απόλυτα επιθυμιτη οπότε εγω ευχαριστώ για αυτήν [γιαυτο ειναι ανοιχτο το blog άλλωστε] :)
At 12:55 PM, kouperti said…
θα την τολμήσω σήμερα κιόλας που περιμένω κόσμο για να την χαρούμε όλοι μαζί.
(να κάνω και εγώ τις γκρίνιες μου καθώς η ψημένη είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά πιοτά)
At 12:57 PM, kouperti said…
θα την τολμήσω σήμερα κιόλας που περιμένω κόσμο για να την χαρούμε όλοι μαζί.
(να κάνω και εγώ τις γκρίνιες μου καθώς η ψημένη είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά πιοτά)
At 1:34 PM, Anonymous said…
Επιτρεψτε μου πατωντας με το ενα ποδι στο Κροκυλι[Υφαντης ον]και το αλλο στο ορεινωτερο χωριο της Ναξου το Σκαδο[Φαρκωνας ον] να σας πω οτι και το στολισμα με κανελα και γαρυφαλλο ειναι επισης τουριστικο.Η αυθεντικη ρακομελι ειναι οπως το λεει και η λεξη ρακι με μελι. Φτωχα και αγονα στην πλειοψηφεια τους τα περισσοτερα κυκλαδοχωρια αξιοποιουσαν δυο απο τα πιο αντιπροσωπευτικα τους προιοντα παρασκευαζοντας τη ρακομελι με την οποια μετριαζαν τον πονολεμο και κοροιδευαν το κρυο. Δοκιμαστε την σκετη και ανακαλυψτε την γευση του σταφυλιου και του μελιου. Αψογο το μπλοκ σου.Καταπλικτικες οι φωτογραφιες σου.
At 11:09 PM, Kostas Koutsoukos said…
το έχω δοκιμάσει :) αλλα οχι εσκεμένα για να ειμαι ειλικρινης... αλλα σε κατι κρυες κροκυλιώτικες νυχτες που δεν βρισκαμε ουτε κανελα ουτε γαρύφαλλα το πιναμε ετσι.. σκετο...
Ρακι και μέλι δεν μας ελλειψε ποτε :))))
Υφαντης? ποιος Υφαντης? ελπίζω να μη λες τυχαια για το κροκυλειο και να χεις καταλαβει οτι ειμαι απο εκει.
Κατατοπισε με αν μπορεις στο kostas.koutsoukos @ gmail.com
At 10:58 AM, ΣΙΣΣΥ said…
ΚΩΣΤΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΠΗΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ)(ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 'ΥΦΑΝΤΗΣ' ΑΛΛΩΣΤΕ...)ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΦΤΑΣΑ (ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΚΟΜΕΛΟ)ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
At 11:13 AM, Kostas Koutsoukos said…
Καλημέρα στην πατρίδα λοιπον :)
At 11:27 PM, esther said…
hi,
this is all greek to me! But I'am dying to find a recipe for rakomelo and I think you have it? Am I right?
Can you please tell me this secret. I have drunk it once in Athens and have the raki waiting to be mixed with....
Thanks a lot,
esther from Holland
esther@mia-maria.nl
At 9:24 PM, kostas_7 said…
re file egw thelw na ftiaksw rakomelo kai na min to piw kateutheian alla na to diatirisw...pws mporw kai poso kairo tha diatirithei??????euxaristw polu...!!!
At 10:23 AM, Beekeeper said…
Γεια χαρα. Ποσο καιρο θα διατηρηθει δεν γνωρίζω.. εγω τα καταναλώνω γρηγορα αυτα. Ειχα δοκιμασει αλλα δεν ειχε ενδιαφερον.
Ειχα κανει μεγαλη ποσοτητα. Οταν κρυωσε το εβαλα σε ενα μπουκαλι. Εκει εφτιαξε ενα ιζημα και προσεκτικα αδειαζα το καθαρω και φιλτραριζα το ιζημα. Στο νεο μπουκαλι που το εβαζα ακολουθουσα την ιδια διαδικασία. Αυτο κρατησε καμια εβδομάδα και το καθαρισα δυο τρεις φορες. Το αποτελεσμα ηταν καθαρο και διαυγές αλλα κρυο δεν νομιζω οτι ειχε χαρη (σαν λικερ εμοιαζε) οποτε δεν το ξαναεκανα.
At 4:11 PM, Anonymous said…
Σαν το ΑΜΟΡΓΙΟΝ δεν ειναι κανένα ρακόμελο........
At 12:17 AM, Beekeeper said…
ε, πινε εσυ αμοργιον. Δεν θα τσακωθουμε κιολας :D
At 8:33 PM, αδάμ said…
γεια χαρα!
ειναι αληθεια οτι η ψημενη γινεται λιαστη, μεσα σε διαρκεια 20 ημερων?
και ποια βοτανα δενουν
At 9:37 PM, Beekeeper said…
Δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως με ρωτάς.
At 10:56 AM, Marios said…
Oh... Μια μικρή παρέμβαση στη πρόταση: "Κρητικη ρακή όχι τσίπουρο/τσικουδιά με γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά"
Η κρητική ρακή είναι η τσικουδιά και δεν περιέχει γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά. Ειδικά για την Τσικουδιά Varvaki της ΕΑΣ Σητείας που γνωρίζω γίνονται διπλές και τριπλές αποστάξεις ώστε να απαλλαγεί από δυσοσμές του βρασίματος. Και απομακρύνονται τα κοτσάνια των σταφυλιών για να μην υπάρχει το (επικίνδυο) ξυλόπνεμα. Γι αυτό κανει καλό μεθύσι χωρίς πονοκεφάλους
Η λέξη ρακί (νομίζω) είναι κατοχυρωμένη από τους Τούρκους (κάτι σαν ΠΟΠ) , συνεπώς δε μας συμφέρει να τη χρησιμοποιούμε (η λέξη τσικουδιά όχι). Αν το εξάγαμε με το όνομα ρακί θα μπορούσαν να υπάρξουν και κυρώσεις (βλ. φέτα κλπ)
At 11:42 AM, Beekeeper said…
super πληρφορίες, ευχαριστουμε.. βεβαια θα ειναι λίγο αντιδιαφημιστικός ο ορος τσικουδόμελο, αλλα είσαι πειστικός
Post a Comment
<< Home